ee.appmanage19.ir

کد خبر: ۳۰۳۰۶۷
تاریخ انتشار : ۱۴ دی ۱۴۰۳ - ۲۰:۱۷
نگاهی به ایمنی راه‌ها و راهکارهایی برای سفر زمستانی بی‌خطر-بخش پایانی

گرمای همدلی در امداد و نجات جاده‌های کوهستانی



گروه گزارش
سرهنگ احمد شیرانی، رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور فراجا با اشاره به وضعیت جوی و ترافیکی کشور در روزهای دی‌ماه ۱۴۰۳، از رانندگان می‌خواهد با رعایت احتیاط کامل، سفرهای خود را آغاز کنند.
وی اظهار می‌دارد: «در برخی از محورهای استان‌های اصفهان، چهارمحال‌وبختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی، فارس، اردبیل، گیلان، قم، خوزستان، مرکزی و کرمان بارش برف ‌و باران در حال وقوع است. این شرایط جوی موجب لغزندگی جاده‌ها شده و رانندگان باید به‌ویژه در مناطق کوهستانی و مرتفع، سرعت خود را کاهش دهند و با دقت بیشتری رانندگی کنند.»
سرهنگ شیرانی می‌افزاید: «ترافیک نیمه‌سنگین در برخی از محورهای مهم کشور مشاهده می‌شود. این ترافیک در دو محور آزادراه قزوین - کرج، حدفاصل پل فردیس تا پل کلاک محور شهریار - تهران، در اکثر مقاطع برقرار است.»
رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور فراجا همچنین به مسدود بودن برخی محورهای شریانی اشاره کرده و می‌گوید: «محور خرم‌آباد - پلدختر به دلیل عملیات عمرانی مسدود است و از رانندگان خواسته می‌شود از مسیرهای جایگزین استفاده کنند. محور پونل - خلخال نیز به دلیل شرایط جوی و جاده‌ای مسدود شده است. آزادراه منجیل - رودبار (باند غربی) از تاریخ ۸ آذرماه تا ۳۰ دی‌ماه ۱۴۰۳ از ساعت ۰۷:۰۰ الی ۱۸:۰۰ در روزهای شنبه، یکشنبه، دوشنبه و سه‌شنبه و از ساعت ۰۷:۰۰ الی ۱۴:۰۰ در روزهای چهارشنبه هر هفته به‌جز روزهای پنجشنبه، جمعه و ایام تعطیلات رسمی مسدود است، رانندگان می‌توانند از مسیر جایگزین محور قدیم منجیل - رودبار استفاده کنند.»
سرهنگ شیرانی در پایان از هم‌وطنان می‌خواهد تا قبل از سفر از وضعیت جوی و ترافیکی مسیر خود اطلاع پیدا کرده و در صورت نیاز به تجهیزات زمستانی مانند زنجیر چرخ، تجهیزات ایمنی و سوخت کافی توجه ویژه‌ای داشته باشند تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود. همچنین رعایت قوانین رانندگی و توجه به علائم هشداردهنده در جاده‌ها ضروری است.
مأموریت خانوادگی هلالی‌ها در جاده کوهستانی
پایگاه امداد و نجات جاده‌ای شهید موسی‌زاده در یک جاده کوهستانی و مرتفع واقع شده است. بنای تنها پایگاه امداد و نجات جاده‌ای شعبه شهرستان ملکشاهی (استان ایلام) یک کانکس کوچک است که امکانات کمی هم دارد؛ اما امدادگران جوان پایگاه باوجود تمام سختی‌ها، فداکارانه برای کمک به مصدومان حوادث جاده‌ای و حتی مأموریت‌ها و عملیات‌ امداد و نجات کوهستانی داوطلب و پیشقدم هستند. 
سلیمان جعفرزاده، امدادگر ٢٨ ساله‌ای که ٦ سال است در قامت امدادگر داوطلب پایگاه فعالیت می‌کند و او چند ماه پیش زندگی مشترکش را با یک امدادگر داوطلب دیگر آغاز کرده، می‌گوید: «‌درست است که پایگاه ما امکانات کمی دارد و در جاده ملکشاهی به ایلام هم حوادث زیادی رخ می‌دهد، اما همه امدادگران پایگاه با همدلی و همراهی تمام تلاش‌شان را برای رسیدگی به مصدومان حوادث مختلف انجام می‌دهند. همسران ما پنج نفر، امدادگر داوطلب جمعیت هستند و همین مسئله هم باعث می‌شود سختی‌ها و دشواری‌هایی که یک امدادگر در هنگام عملیات متحمل می‌شود، به خوبی درک کنند و حتی خودشان هم برای موفقیت ما در مأموریت‌ها دغدغه داشته باشند.» 
حرف‌ها که به اینجا می‌رسد، نسرین عزیزی‌فر همسر آقا سلیمان هم که پس از گذراندن دوره‌های امداد و نجات به‌عنوان امدادگر در شعبه ملکشاهی فعالیت می‌کند، می‌گوید: «‌من و همسرم یک هدف مشترک داریم و آن کمک‌رسانی به افراد در هر شرایطی است. علاوه‌بر شعبه و پایگاه یکی از لوازم ضروری خانه ما تجهیزات امداد و نجات و کمک‌های اولیه است. گاهی بعد از اینکه به خانه برمی‌گردیم هم به دوستان، همسایه‌ها و بستگان نحوه پانسمان زخم‌ها، کمک‌های اولیه، اقدامات لازم در هنگام شکستگی، خونریزی و... را آموزش می‌دهیم.» 
جعفرزاده در تکمیل صحبت‌های همسرش خاطره‌ای برایمان تعریف می‌کند: «‌یک روز در خانه بودیم که خبر یک تصادف شدید در خیابان را شنیدیم. سریع تجهیزات را برداشتیم و خودمان را به صحنه تصادف رساندیم. مسلماً به‌عنوان یک امدادگر نیاز به کمک داشتم و در آن لحظه همسرم بهترین شخصی بود که می‌توانست کمک‌حال من باشد. اقدامات اولیه را با هم انجام دادیم و خوشبختانه حادثه‌ای برای آن خانواده رخ نداد. اگر آن روز در پایگاه بودم باید به این مأموریت اعزام می‌شدم؛ اما به لطف حضور همسرم آن مأموریت تبدیل به یک عملیات خانوادگی شد.»
فاجعه در پی تخطی از سرعت مطمئنه
سرهنگ ابوالفضل کهزادی، رئیس پلیس‌راه استان ایلام اظهار می‌دارد: «تخطی از سرعت مطمئنه در محور بدره به ایلام؛ محدوده مله پنجاب دو نفر را به کام مرگ فرستاد.»
وی بیان می‌کند: «در پی اعلام فوریت‌های پلیسی ۱۱۰ مبنی وقوع یک فقره تصادف در محور بدره به ایلام محدوده دوربین مله پنجاب کارشناسان پلیس‌راه و عوامل امدادی جهت بررسی موضوع به محل حادثه اعزام شدند.»
رئیس پلیس‌راه استان ایلام می‌افزاید: «با حضور کارشناسان پلیس‌راه مشخص شد، راننده سواری ماکسیما به علت عدم توانایی در کنترل وسیله نقلیه ناشی از تخطی از سرعت مطمئنه از جاده منحرف و باعث وقوع حادثه می‌شود. در اثر این حادثه متأسفانه راننده و سرنشین در دم فوت کردند.»
وی تأکید دارد: «برابر اعلام کارشناسان پلیس‌راه علت تامه به احتیاطی از جانب راننده سواری ماکسیما به علت عدم توانایی در کنترل وسیله نقلیه ناشی از تخطی از سرعت مطمئنه تشخیص‌ داده ‌شده است.»
سرهنگ کهزادی، در تکمیل صحبت‌هایش می‌گوید: «با توجه ‌به نقش سرعت در شدت تصادفات و برودت هوا و یخ‌زدگی احتمالی محورهای برف‌گیر از رانندگان محترم تقاضا داریم با سرعت مطمئنه رانندگی کنند و از عجله و شتاب پرهیز کنند.»
عمده‌ترین دلایل تصادف در جاده‌ها
دو تا از مهم‌ترین و شایع‌ترین دلایل تصادفات جاده‌ای، سبقت غیرمجاز و سرعت غیرمجاز هستند. اکثر تصادفات جاده‌ای بر اساس آمار زمانی اتفاق می‌افتد که راننده‌ها بدون داشتن دید کافی مثلاً در پیچ‌ها و جاده‌های دارای خط ممتد اقدام به سبقت‌ گرفتن کرده‌اند.
مثال‌های مرگبار بی‌شماری برای این اشکال تصادفات وجود دارد. یکی دیگر از مهم‌ترین این عوامل هم مثل همیشه سرعت غیرمجاز است. برای کاهش تصادفات اینها عواملی هستند که باید خیلی جدی به آنها توجه کنید. در حال حاضر حداکثر سرعت مجاز جاده‌ها و خیابان‌ها توسط تابلو‌های راهنمایی ‌و رانندگی در دسترس همه رانندگان است. سرعت بالاتر از حد مجاز مستقیماً سرعت عکس‌العمل شما را در حوادث و موقعیت‌های مختلف پایین آورده که تصادفات، خسارات و مرگ‌ومیرها را به دنبال دارد.
به‌طورکلی عوامل اصلی تصادفات جاده‌ای در ایران به سه دسته تقسیم می‌شوند: خطای انسانی، نقص فنی خودرو، ایمنی جاده‌ها.
ایمنی جاده‌ها و نقص فنی خودرو‌ها از عوامل تصادفات جاده‌ای هستند که ممکن است خیلی نتوانید از آنها اجتناب کنید. متأسفانه برخی از اتومبیل‌ها از استانداردهای پایین ایمنی برخوردار هستند. خودروهای فرسوده، خودروهای بی‌کیفیت با نواقصی مانند نداشتن یا نقص کیسه هوا، نداشتن کمربند ایمنی مناسب و استاندارد، نداشتن ترمز ضد قفل یا کیفیت پایین بدنه و ستون‌های خودرو، قطعات بی‌کیفیت و غیراستاندارد و... از عوامل تصادفات جاده‌ای هستند.
از طرفی وضعیت نامناسب ایمنی راه‌ها از دیگر عوامل در ایران است. در گزارش‌های مختلف سازمان جهانی بهداشت وضعیت ایمنی راه‌ها در ایران بر طبق استاندارها در وضعیت نامناسبی قرار دارد.
نکاتی برای رانندگی در کوهستان در شب
رانندگی در شب لایه‌ای از پیچیدگی را در جاده‌های کوهستانی اضافه می‌کند. دید شما محدود است و جاده‌های پرپیچ‌وخم ممکن است باعث سردرگمی‌شوند. مراقب باشید و سرعت خود را کم کنید تا به خودتان زمان کافی برای واکنش به موانع غیرمنتظره بدهید. از چراغ‌های جلوی خود به طور مؤثر استفاده کنید، اما هنگام نزدیک‌ شدن به خودروها در لاین مقابل چراغ را خاموش کنید.
بالا رفتن از جاده‌های شیب‌دار کوهستانی ممکن است موتور شما را بیش از حد گرم کند، بنابراین مهم است که اقدامات لازم را انجام دهید تا مطمئن شوید موتور شما خنک می‌ماند: اگر ماشین شما درحالی‌که به سمت قله حرکت می‌کند مشکل دارد، دنده پایین‌تری را تغییر دهید تا بتوانید سرعت ثابتی داشته باشید.
 اگر با شیب خاصی به سمت بالا حرکت می‌کنید، تهویه ‌مطبوع خود را خاموش کنید و شیشه‌های خود را پایین بیاورید، زیرا اجرای AC فشار بیشتری به موتور شما وارد می‌کند که ممکن است باعث گرم ‌شدن بیش از حد موتور شود.
وقتی به جایی رسیدید که امکان استراحت وجود دارد، به ماشین خود فرصت دهید تا با رها کردن موتور برای چند دقیقه در حالت آرام‌آرام خنک شود.
 اگر نمی‌توانید فوراً خود را کنار بکشید، می‌توانید بخاری ماشین خود را در بالاترین حد خود روشن کنید، همان‌طور که در یک صبح سرد یخبندان انجام می‌دهید. این می‌تواند به تخلیه بخشی از گرمای اضافی موتور کمک کند که ممکن است مدتی را برای شما بخرد تا زمانی که بتوانید با خیال راحت خودرو را در جایی متوقف کنید.
هنگامی که شروع به بازگشت به سراشیبی می‌کنید، به ‌جای ترمز از موتور و گیربکس خود برای کاهش سرعت خودرو استفاده کنید. قبل از شروع به سرازیری، دنده‌های پایین‌تر را تعویض کنید، زیرا این کار به کاهش سرعت خودرو بدون نیاز به ترمز کمک می‌کند. اگر وسیله نقلیه شما دارای گیربکس‌اتوماتیک است، از «L» یا «2» استفاده کنید. با این حال، اگر نیاز به ترمز مکرر دارید، اگر بوی سوختن ترمز را حس کردید، آن را بکشید. اجازه دهید قبل از شروع دوباره رانندگی خنک شوند، اما اگر فکر می‌کنید ممکن است ترمز شما مشکلی داشته باشد، ادامه ندهید.
هنگامی که دوباره روی زمین صاف قرار گرفتید، دنده را دوباره به درایو برگردانید و از ترمزهای خود مانند حالت عادی استفاده کنید.
برای جاده‌های کوهستانی آماده ‌باشید
جاده‌های کوهستانی پرپیچ‌وخم می‌توانند باریک باشند، با انحناهای چشمگیر که دیدن آنچه در اطراف پیچ بعدی وجود دارد را دشوار می‌کند. در نتیجه، اقدامات احتیاطی زیر را انجام دهند:
- در لاین خود برانید و بین وسیله نقلیه خود و وسایل نقلیه دیگری که دنبال می‌کنید فضای بیشتری بدهید، زیرا توقف‌های ناگهانی ممکن است در هر زمانی رخ دهد.
- به محدودیت‌های سرعت اعلام‌شده توجه کنید و به دنبال علائمی باشید که به شما در مورد درجه‌های شیب‌دار پیش‌رو هشدار می‌دهند.
- به‌خصوص در شب مراقب حیوانات باشید.
- اگر در مناطق دورافتاده سفر می‌کنید، مطمئن شوید که بنزین کافی دارید.
- اگر آهسته رانندگی می‌کنید، در منتهی‌الیه جاده برانید تا باقی خودروها به‌راحتی بتوانند از شما عبور کنند.
- فقط زمانی از ترافیک کندتر عبور کنید که دید واضحی از جاده پیش‌رو داشته باشید. هرگز از روی یک پیچ کور یا زمانی که دید شما به خطر افتاده است از ماشین دیگری عبور نکنید.
- اگر برای تماشای منظره توقف می‌کنید، از ترمز دستی خود استفاده کنید و سنگ‌ها را پشت لاستیک‌هایتان قرار دهید تا از سرازیری خودروتان جلوگیری کنید.