دلالان دامها را با قیمتهای پایین تصاحب میکنند دولت به فکر حمایت از دامداران خرد باشد
دلالان با خرید دامهای سنگین با قیمت پایین از دامداران خرد، این دامها را انبار کرده و سپس با قیمت بالاتر به بازار عرضه میکنند؛ این فرآیند نه فقط موجب کاهش سود دامداران میشود، بلکه به افزایش قیمت نهائی گوشت برای مصرفکنندگان منجر خواهد شد.
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر، بررسی علل نوسانات شدید قیمتی در بازار گوشت نشان میدهد که بخشی از این اتفاق ناشی از تغییرات قیمتی این محصول در بازار جهانی و بخش دیگری نیز متاثر از تحریمهای اقتصادی بوده است.
این عوامل به همراه مشکلات داخلی کشور، از جمله سیاستهای ارزی و ناکارآمدی در مدیریت واردات، تاثیر مستقیمی بر عرضه و تقاضا و در نهایت قیمت نهائی گوشت قرمز دارد.
همچنین برخی عوامل طی سالهای اخیر موجب شدند تا صنعت دامپروری کشور با مشکل روبهرو شود که همین امر نیز در بحث گرانی گوشت قرمز تاثیرگذار بود.
به عنوان مثال سیاستهای اقتصادی انتهای دهه ۹۰ و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، تاثیرات عمیقی بر این صنعت گذاشتند. در واقع پس از حذف ارز ترجیحی گوشت، هزینههای تولید دام به طور میانگین تا ۳۰ درصد افزایش یافت و موجب شد تا قیمت نهائی گوشت قرمز در بازار داخلی، رشد ۵۰ درصدی را تجربه کند.
گزارشهای منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران نشان میدهد که در تیر ۱۴۰۳، میزان عرضه گوشت قرمز در کشتارگاههای رسمی کشور برابر با ۳۱ هزار و ۹۵۲ تن بوده و توانسته تا پایان تابستان، روند صعودی خوبی را ثبت کند. این میزان در مردادماه برابر با
۳۲ هزار و ۹۴۹ تن و در شهریورماه نیز برابر با
۳۳ هزار و ۶۲۶ تن بود.
همچنین این میزان در مهرماه نیز تقریبا هزار تن افزایش داشت و به ۳۴ هزار و ۳۷۲ تن رسید اما بازار در آبانماه با کاهش عرضه روبهرو شد و میزان عرضه گوشت قرمز برابر با ۳۳ هزار و ۵۱۳ تن ثبت شد.
از اصلیترین چالشهایی که دامداران با آن مواجه هستند، بحث مالی است. کارشناسان این حوزه بر این باورند که دامداران با کمبود سرمایه مواجهاند و
هر ساله مجبور شدهاند تا پیش از آغاز فصل سرما دامهای خود را بفروشند.
به عنوان نمونه دامداران مناطق عشایری در استانهای خراسان شمالی و کرمانشاه که وابستگی زیادی به دامداری برای تامین معیشت دارند، بیشترین آسیب را از این مسئله دیدهاند.
از همینرو نیز، این گروهها به دلیل دسترسی محدود به بازارهای مصرف و افزایش هزینههای حملونقل، ناچار به فروش دام با قیمت پایینتر هستند. همین اقدام نیز موجب شده تا دلالان از این چالش، به نفع خود استفاده کنند.
دلالان با خرید دامهای سنگین با قیمت پایینتر از دامداران، این دامها را انبار کرده و سپس با قیمت بالاتر به بازار عرضه میکنند.
این فرآیند نه فقط موجب کاهش سود دامداران میشود، بلکه به افزایش قیمت نهائی گوشت برای مصرفکنندگان منجر خواهد شد.
در نتیجه دامداران برای جلوگیری از زیان بیشتر، مجبور به فروش دامهای خود با قیمت پایین هستند، چراکه با افزایش وزن دامهای آماده ذبح، کیفیت گوشت کاهش یافته و این امر مشکلات بیشتری را برای صنعت ایجاد میکند.
نیاز مبرم دامداران به تسهیلات مالی
با توجه به وضعیت کنونی بازار گوشت قرمز، به نظر میرسد که مصوبههای سیاستگذاران قادر به حل بحران انباشت دام و مشکلات مرتبط با آن نیستند. تعیین قیمت ۴۵۰ هزار تومان برای گوشت پنج تکه، حتی بدون سود، دامداران را به فروش دامهای خود وادار میکند. این وضعیت نه فقط به کاهش کیفیت محصولات منجر شده، بلکه بازار را بیش از پیش به سمت دلالی سوق داده است.
برای رفع این بحران، بازنگری در سیاستهای حمایتی و قیمتگذاری ضروری به نظر میرسد.
یکی از راهکارهای پیشنهادی میتواند ارائه تسهیلات مالی به دامداران برای کاهش وابستگی آنها به فروش اضطراری دام باشد. همچنین تجربه کشورهای موفقی مانند ترکیه و برزیل نشان داده که ایجاد تعاونیهای قوی دامپروری و اجرای سیستمهای خرید تضمینی کارآمد میتواند به تثبیت بازار و حمایت از تولیدکنندگان داخلی کمک کند.